måndag 12 november 2012

Gammaldags kanelbullar


 ca.40 bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
13 dl vetemjöl


fyllning:
50 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
100 g riven mandelmassa
2 dl hackade hasselnötter

garnering:
ett uppvispat ägg
pärlsocker eller hackade nötter

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Finfördela jästen i en degskål, häll över vätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 4 minuter tills den blir smidig och släpper degskålen. Låt jäsa i skålen , ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela degen i två delar som kavlas ut till avlånga kakor.
Bred på fyllningen. Rulla ihop och dela varje rulle i 20 delar. För släta bullar - rulla mot bakbordet. Låt jäsa ca. 40 minuter. Pensla och garnera, grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar