tisdag 29 januari 2013

Till linets lov


Linne är härligt! Har extraknäckt som sömmerska igen, och fållat tjugo linnegardiner till sambons jobb. Tycker om strukturen och ytan i tyget, även om bomull kan vara lite smidigare att arbeta i än styvt otvättat linnetyg.
Jag tycker också om tanken på att vi i Sverige har odlat lin sen åtminstone bronsåldern/järnåldern, ca 1000 fKr -linet är en gammal traditionsrik kulturväxt med andra ord. Denna tidiga odling var troligen ett mellanting av oljeväxt och spånadsväxt, dvs, odlad både för mat och textilframställning.

 Jag har själv provat på den  roliga linbearbetningsprocessen, då jag assisterade vid en kurs i ämnet på Fredriksdals Museum och Trädgårdar i Helsingborg år 2008. Varje moment i linberedningen är spännande, men framförallt att få se det färdiga resultatet ! - riktigt färdigbearbetat lin känns som lent nyborstat hår! (Kanske en hantverksprocess som dock inte bör utföras av astmatiker och de med hösnuva, då linet bossar ganska rejält ...)

Vill du veta mer om den tidigaste linberedningen i vårt land, läs gärna "Linet i Sverige" av Karin Viklund, Svensk Botanisk Tidsskrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar